Qui Som?

Els gega1011266_285654284920784_1883842023_nnts al Poblenou

Fou la vigília del Corpus de 1953, segons Josep Bou, quan el Poblenou va estrenar dos gegants. Els va construir Domènec Umbert per iniciativa de les parròquies del barri Sant Bernat Calbó i Santa Maria del Taulat, de les quals van prendre els noms. La parella de gegants va sortir de manera continuada al llarg d’una dècada, fins a 1963. La seva construcció havia estat motivada, fonamentalment, per la festa de Corpus Christi, de la que havien de ser un element festiu més, com ja ho eren a casa nostra des de feia segles. Les disposicions del Concili Vaticà II, com a tants d’altres gegants, també afectaren els poblenovins, que caigueren en l’oblit, essent arraconats a les golfes de la parròquia de Santa Maria del Taulat. No va ser fins a la recuperació del sistema democràtic que van iniciar una renovada vida de la mà d’un grup de joves del barri. Els gegants foren restaurats per l’arquitecte Josep Maria Carreras i es van reintegrar a la programació de la festa major del Poblenou l’any 1981. Aquell primer any els van fer ballar uns geganters vinguts d’Arenys de Munt, tot i que ben aviat van ser els mateixos joves del barri, que es van constituir en colla, els que ho feren.

Pocs mesos després, el 31 de gener de 1982 la parella de gegants eren rebatejats amb els noms de Bernat i Maria en consonància amb dues parròquies del barri: la de Sant Bernat Calvó, creada el 1945, i la de Santa Maria del Taulat, la més antiga del Poblenou.

Des del mes de setembre de 1996 a la parella de gegants se’ls hi ha afegit una nova figura: un gegantó anomenat El Lloro del 36, en record del lloro que hi havia hagut al davant del popular establiment de La Licorera, al carrer del Taulat. Aquest lloro era especialment conegut perquè imitava el xiulet del tramvia número 36 que passava per aquell indret.

L’ANY 2003 !!!! L’any 1993 la Colla i tot el districte de Sant Martí celebrava el cinquantenari dels gegants del Poblenou. Aquell any en Bernat i la Maria reberen els Reis Mags d’Orient, com a preludi de la seva gran festa d’aniversari, celebrada el 26 de gener següent. A l’inici dels actes del 50è aniversari, que va tenir lloc enmig d’una gran expectació a la rotonda de la rambla del Poblenou amb el carrer de Ramon Turró, hi participaren a més dels homenatjats, els Gegants de la Ciutat, els gegants de Catalunya (en Treball i na Cultura) portats per la Colla de Sant Carles de la Ràpita (que era Ciutat Gegantera de Catalunya)del Pi, i els del Prat de Llobregat i els Gegants d’Arenys de Munt que son elspadrins dels gegants poblenovins,. Al llarg de tota la resta de l’any hi hagueren diverses activitats lúdiques, com ara la participació d’en Bernat i la Maria a la romeria de les parròquies del barri que va fer a Montserrat, una participació especial a les Festes de Maig, la celebració d’una mostra sobre la seva història i fins i tot participaren en l’ofrena floral a l’emblemàtic monument de Rafael Casanova l’11 de setembre. Com a cloenda de la commemoració els gegants del Poblenou feren d’amfitrions de la XXIII Trobada de Gegants, amb la participació d’unes vint-i-cinc colles d’arreu de Catalunya,(Espanya i la resta d’Europa). NO !

Com la resta de colles, els geganters del Poblenou disposen de la seva pròpia indumentària.  Actualment és camisa de color vermell amb l’escut del Poblenou brodat al pit i el logotip de la colla al braç dret, així com pantaló blanc .

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s